АРБОВИРУСИ

Вирусна треска Денга – първи лабораторно потвърден случай в България
Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Това е най-разпространената арбовирусна инфекция в света с над 390 милиона случая годишно. По данни на СЗО драматично е нарастнал броят на случаите през последните десетилетия.


Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.
Клинично вирусната инфекция денга протича с фебрилитет, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене.
В началото на месец октомври в НЦЗПБ е диагностициран първият случай на денга у нас. Става въпрос за чуждестранен гражданин, който се е заразил в чужбина и е бил хоспитализиран у нас. Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.
Вирусът на Денга спада към род Flavivirus, които са сред най-важните за човешката патология вируси, предавани от вектори. В България се срещат два от тях – вирус на Кърлежовия енцефалит, предаван от кърлежи от вида Ixodes и вирусът на Западно-Нилска треска, предаван от комари от род Culex. Към същия род спадат причинителите на Жълта треска, Японски енцефалит, и актуалния напоследък Зика вирус.

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.