ВАКСИНОПРЕДОТВРАТИМИ ИНФЕКЦИИ

Дифтерията, причинена от токсигенни щамове Corynebacterium diphtheriae

Дифтерията, причинена от токсигенни щамове Corynebacterium diphtheriae, е отдавна известно заболяване с висока честота и смъртност, което винаги се е характеризирало с епидемични вълни на заболеваемостта.

Докато в началото на 80-те години много европейски страни полагат успешни усилия за елиминиране на дифтерията, епидемичното повторно появяване на заболяването в Руската федерация и новите независими страни от бившия Съветски съюз демонстрира непрекъсната заплаха от болестта през 90-те години. В момента дифтерията е под контрол и в Европа се наблюдават само спорадични случаи. Въпреки това циркулацията на токсигенните щамове все още съществува във всички части на света, което представлява постоянна заплаха за населението с ниско ниво на серопротекция. От скоро Corynebacterium ulcerans все по-често се изолира като появяващ се зоонотичен причинител на дифтерия от животни като котки или кучета, което показва трайната заплаха от това мислено за контролирано заболяване.

 Zakikhany K1, Efstratiou A. Diphtheria in Europe: current problems and new challenges.
 Future Microbiol. 2012 May;7(5):595-607. doi: 10.2217/fmb.12.24.

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.