ТУБЕРКУЛОЗА И РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ

Първи случай на вероятно предаване на Легионерска болест от човек на човек

Вече 40 години след описването на Легионерската болест (ЛБ) се проучват случаи и епидемични взривове от заболяването. Всички данни до момента сочеха, че заболяването не се предава от човек на човек.

През Октомври – Ноември 2014 във Vila Franca de Xirа, Португалия избухва голям взрив от 334 потвърдени случая на ЛБ. Източник са водни охладителни кули (ВОК), което се потвърждава от идентичните секвенционни типове на клиничните легионелни изолати и такива от  ВОК  (нов ST 1905). Леталитетът при този взрив не е висок (3.6%), но именно един от тези фатални случаи е основа за разклащане на схващанията за възможните начини на предаване на ЛБ.

Касае се за проучване на клъстър от 2 фамилни случая с фатален изход. Синът е заразен във Vila Franca de Xirа, но лечението му се извършва на 300км от източника, в град Порто. Пациентът е приет в болница след като възрастната му майка се е грижела за много тежко болния си син в тесен контакт, невентилирано малко помещение, за период от 8 часа. Седмица по-късно жената също развива фатална ЛБ. Забележителното в случая е, че легионелният изолат от жената е идентичен (SBT,WGS) с причинилия взрива, без тя да е посещавала Vila Franca de Xirа. Нещо повече, нейният изолат L. pneumophila ST1905 е единственият в Португалия, който географски не е свързан с епидемичния взрив.

Shivaji T et al. Euro Surveill. 2014   
Correia, A. et al. NEJM 2016

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.