ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ ИНФЕКЦИИ

Случаите на сексуално предавани инфекции (СПИ) се увеличават в цяла Европа

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикува последните си годишни епидемиологични доклади, хвърлящи светлина върху разпространението на сексуално предаваните инфекции (СПИ) в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП).

Констатациите разкриват обезпокоително нарастване на случаите на сифилис, гонорея и хламидия. Това налага спешни мерки за повишаване на осведомеността и подобряване на превенцията, както и достъпа до изследвания и ефективно лечение за справяне с това предизвикателство за общественото здраве.

През 2022 г. броят на докладваните случаи се е увеличил значително в сравнение с предходната година, като случаите на гонорея са се увеличили с 48%, случаите на сифилис - с 34%, а случаите на хламидия - с 16%. В допълнение, случаите на ингвинална лимфогрануломатоза (LGV) и вроден сифилис също се увеличават значително.

Тези тенденции подчертават спешната необходимост от незабавни действия за предотвратяване на по-нататъшно предаване и смекчаване на въздействието на СПИ върху общественото здраве.

Директорът на ECDC Андреа Амон изрази дълбока загриженост относно нарастващото разпространение на СПИ, като каза: „Разрешаването на проблема със значителното увеличение на случаите на СПИ изисква неотложно внимание и съгласувани усилия. Изследванията, лечението и превенцията са в основата на всяка дългосрочна стратегия. Трябва да дадем приоритет на сексуалното здравно образование, на разширяване на достъпа до услуги за изследване и лечение и на борба със стигмата, свързана със СПИ. Инициативите за образование и осведоменост са жизненоважни за овластяването на хората, за да могат те да направят информиран избор относно своето сексуално здраве. Насърчаването на редовната и правилна употреба на презервативи, насърчаването на открит диалог относно СПИ може да помогне за намаляване на разпространението сред обществото."
В светлината на нарастването на случаите на СПИ в цяла Европа, хората трябва да предприемат активни действия, за да защитят себе си и своите партньори. Изследването за СПИ, особено за лица с нови или множество сексуални партньори, е от съществено значение за ранното откриване и бързото лечение. Като се има предвид, че някои от тези инфекции могат да бъдат асимптоматични, за сексуалните партньори е важно да се изследват, преди да правят секс без презерватив. Ако някой подозира, че може да се е заразил със СПИ, трябва незабавно да потърси медицински съвет, тъй като навременното лечение е жизненоважно за предотвратяване на по-нататъшно предаване и потенциални усложнения на тези заболявания.

Въпреки че СПИ като хламидия, гонорея и сифилис са лечими, те все пак могат да доведат до сериозни здравословни усложнения, ако не бъдат лекувани. Тези усложнения включват тазово възпалителна болест и/или хронична болка. Освен това хламидиите и гонореята могат да доведат до безплодие, а сифилисът може да причини неврологични и сърдечно-съдови проблеми. Нелекуваният сифилис по време на бременност може да доведе до сериозни неблагоприятни последици при плода и новороденото.
ECDC подчертава важността на активните мерки за справяне с нарастващото разпространение на СПИ и защита на общественото здраве. Един от най-ефективните начини за предотвратяване на СПИ е чрез практикуване на безопасен секс, включително редовно и правилно използване на презервативи по време на сексуална активност. Освен това, насърчаването на открита и честна комуникация относно сексуалното здраве с партньорите може да помогне за намаляване на риска от предаване на СПИ и да насърчи цялостното благосъстояние.


Източник: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/sti-cases-rise-across-europe

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.