ПРЕДАВАНИ С КЪРЛЕЖИ ИНФЕКЦИИ

Кърлежов енцефалит

България не е ендемичен район за Кърлежов енцефалит /КЕ/, поради това регистрираните случаи у нас са много редки. Но за последните 4 години са доказани 4 автохтонни случаи на КЕ в региона на Перник.

За този период 2017-2020 г. няма регистрирани случаи на инфекцията в други области на страната. Най- вероятно в област Перник се заражда епидемичен взрив. Регистрираните 4 случая се характеризират с леко протичане, с благоприятен изход, без пареза или парализа на крайниците, без припадъци или загуба на съзнание. Двама от пациентите са имали менингорадикуларно дразнене с положителни симптоми на Кернинг, Брудзински и Бабински. Съобщава се, че само един от пациентите е ухапан от кърлеж, а останалите трима най-вероятно са заразени чрез храна (сурово козе мляко). Потвърдените случаи на КЕ в област Перник, макар и изолирани, показват, че вирусът циркулира в този регион. Това се улеснява от редица фактори: изменение на климата, активност на епизоотичния процес в популацията от кърлежи, различни видове гръбначни животни в естествени огнища; наличие на голям брой кози, заразени с вируси.

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.