ВАКСИНОПРЕДОТВРАТИМИ ИНФЕКЦИИ

Зачестили случаи на заболяването коклюш в България и Европа

Коклюшът е остра, високо контагиозна бактериална инфекциозна болест на горните дихателни пътища. Причинител на заболяването е Грам-отрицателният бактерий Bordetella pertussis. Трансмисията на патогена се осъществява аерозолно, от човек на човек, при кашляне или кихане или чрез директен контакт със секретите на респираторния тракт от инфектирани пациенти.

Въпреки, че коклюшът е ваксинопредотвратима инфекция, в последните години в световен мащаб се регистрират периодични епидемии на заболяването на всеки 3-5 години, дори в страни с високо ваксинационно покритие.

Същата тенденция се наблюдава и в България. Последният пик на заболяването у нас е регистриран в периода 2017-2018г., когато в НРЛ „Молекулярна микробиология” на НЦЗПБ са доказани 107 положителни случая за 2017г. и 133 случая за 2018г.

От началото на 2024г. в страната се наблюдава значително нарастване на броя на доказано положителни за коклюш пациенти, За периода 1.01.2024 - 31.03.2024г. са регистрирани 66 заболели от коклюш, спрямо 4 за същия период на миналата година.

Заболяването протича както с типични коклюшни симптоми (пароксизмална кашлица, реприз), така и с по-леки клинични симптоми, дори при някои пациенти заболяването е безсимптомно. Това затруднява поставянето на диагноза и пациентите не се изпращат своевременно за лабораторно потвърждение. Поставянето на клинична диагноза коклюш трябва да е потвърдена от точна, високо-специфична и бърза лабораторна диагностика, от която зависи и правилното антибиотично лечение.

През тази година се регистрира повишаване на честотата на случаите на коклюш сред колективи в училища и детски градини. Отказът на някои родители от ваксинация на децата им във връзка със засилените антиваксинални движения поставя в риск от заболяване и деца с редовни имунизации.

Подобна тенденция е регистрирана и в ЕС, като от средата на 2023г. се наблюдава нарастване на броя на случаите на коклюш в редица държави-членки (Белгия, Хърватска, Дания, Испания, Швеция, Норвегия), която тенденция продължава и през 2024г. Заболели са регистрирани във всички възрастови групи, като повечето от тях са сред подрастващи на възраст 11-12г. и 15-19г. както и сред имунизирани лица.

В някои области на страната от началото на 2024г. са докладвани епидемични взривове в организирани ученически колективи с над 2 епидемично свързани случая при ваксинирани деца.

Следва да се има предвид, че основната цел на имунизацията срущу коклюш е предпазване на новородените и малките деца от тежко протичане на заболяването, защото те са най-уязвимата група от населението. При тях е най-голям рискът от настъпване на тежки усложнения, вследствие на заболяването и дори смъртни случаи.

С възрастта постваксиналната защита намалява и е възможно да се регистрират случаи и сред имунизирани деца, подрастващи и млади хора, но с по-леко протичане на заболяването.


За контакти:
НРЛ по „Молекулярна микробиология”
НЦЗПБ
Гр. София, 1504
Бул. „Янко Сакъзов” № 26

Доц. Виктория Левтерова, дм
Гл.ас. Надя Бранкова, дм
Тел. 02/944 69 99 в.290, 353

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.