ИНФЕКЦИИ ПРЕДАВАНИ С ХРАНИ И ВОДИ

Центърът за контрол и превенция на болестите (CDC) на САЩ издаде предупреждение за здравето  на всички пътуващи за Пакистан (провинция Синдх).

Задействан е сигнал от второ ниво, тъй като в Съединените щати и Обединеното кралство са докладвани случаи на XDR S. Typhi сред пребивавали в този географски район.

Касае се за първата смъртоносна епидемия на нов щам S. Typhi H58, притежаващ резистентност към три лекарства от първа линия (ампицилин, хлорамфеникол и ко-тримоксазол), както и blaCTX-M-15 разширен спектър беталактамаза и qnrS ген за резистентност към флуорохинолони. Щамът е класифициран като широко устойчив на лекарства (XDR), но все още е запазил чувствителността си към карбапенеми и азитромицин.

 

Източници: Travel Medicine and Infectious Diseases, ZikriaSaleem, Mohamed AzmiHassali, Outbreak of extensively drug resistant (XDR) typhoid fever in Pakistan and a warning from the US CDC

Страницата на Българска Асоциация на Микробиолозите ще използва бисквитки за да взаимодейства със своите потребители по най-добрия начин.